Landstede Groep

Culinaire Ontdekkingsreis voor Leerlingen van Vechtdal College Dedemsvaart
16-11-2023

Leerlingen die deelnemen aan het horeca-plus programma van het Vechtdal College Dedemsvaart worden getrakteerd op een veelzijdige kennismaking met de horeca in al haar facetten.

Het programma omvat niet alleen kooklessen en theoretische kennis over voeding en serveren op school, maar brengt de leerlingen ook in de praktijk met gevarieerde opdrachten en werkplekken buiten de schoolmuren. 

Kooklessen op school, praktische theorie over voeding en serveren horen bij het pakket op school. Maar ook buiten de school doen de leerlingen de nodige indrukken op.  

Meer dan horeca bij Van Dedem Marke 

Bij de Van Dedem Marke ervaren de leerlingen de praktijk van horeca op unieke wijze. Tijdens de ‘mannenmiddag’ worden niet alleen hapjes bereid, maar ook met enthousiasme uitgeserveerd aan de bewoners. De nadruk ligt niet alleen op het culinaire aspect; een gezellig praatje met de ouderen maakt de ervaring compleet. 

Creatieve inbreng bij De Baron 

Bij de Baron wordt 1 keer in de maand meegedacht en meegeholpen bij de bestaande ‘hapdag’ op de woensdagavond. Eén van de opdrachten is dat de leerlingen, in overleg met het personeel, mogen meedenken over het landenthema en over het menu. Ook worden er menukaartjes en uitnodigingen gemaakt voor het gezin en familieleden en voor het personeel van het Vechtdal College om eens mee te komen eten. Op de avond zelf wordt de Baron ingericht in de sferen van het landenthema en wordt er meegeholpen in de keuken en treden de leerlingen op als gastheer en gastvrouw.  

In de praktijk bij L’arte Del Sapore 

Bij het Italiaanse restaurant L'arte Del Sapore worden de leerlingen gedurende vijf weken ondergedompeld in de kunst van de Italiaanse keuken. Eigenaar Gianluca leert hen de fijne kneepjes, van verse bruchetta tot huisgemaakte tagliatelle en authentieke bolognesesaus. De kroon op het werk is een avond waarop familie en personeel van Vechtdal College worden uitgenodigd om tegen een voordelig tarief te genieten van het door de leerlingen bereide menu. Met ongeveer 40 mensen aan de tafel werd het een gezellige en geslaagde avond waarbij de leerlingen optraden als kok en gastheer/gastvrouw. 

Samenwerking als sleutel tot succes 

Het buitenschoolse leren zou niet mogelijk zijn zonder de onschatbare medewerking van bedrijven zoals Van Dedem Marke, restaurant De Baron en het Italiaanse restaurant L'arte Del Sapore. Deze samenwerking biedt leerlingen de unieke kans om kennis en vaardigheden op te doen op een wijze die anders niet mogelijk zou zijn. Het Vechtdal College Dedemsvaart hoopt nog lang van de gelegenheid gebruik te mogen maken om externe bedrijven te betrekken in het buitenschoolse leren.