Landstede Groep

Verslag van de Auschwitzreis 12 t/m 16 februari 2024
28-02-2024

Van maandag 12 tot en met vrijdag 16 februari waren 61 leerlingen uit de leerjaren 3, 4, 5 en 6 en vijf begeleiders naar Berlijn en Auschwitz. Een heel indrukwekkende reis.

Op maandag 12 februari vertrokken we zes uur 's morgens richting Berlijn. Het was mooi weer en we hadden geen files onderweg.
We gingen eerst buiten Berlijn naar het Haus der Wannsee. Een prachtig huis aan een meer, waar in 1942 de "Eindoplossing" werd bedacht, namelijk het wegvoeren van de Joden naar de vernietigingskampen.

Daarna gingen we naar het Holocaust monument dichtbij de Brandenburger Thor. We konden tussen de grote blokken doorlopen.
De blokken moeten een gevoel van desoriëntatie en isolement oproepen. Het stond symbool voor de ervaring van de Joodse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een leerling schreef: "Het monument gaf ons inderdaad het gevoel dat je verdwaald was. De gangen lijken soms wel eindeloos en je weet niet wat er om de hoek zal komen. Al met al vonden wij het een indrukwekkende ervaring."

Maandagavond zijn we nog even in het centrum van Berlijn geweest.

Dinsdag vertrokken we naar Krakau, onderweg hadden de leerling de gelegenheid om de film Schindlers List te bekijken. De man die meer dan duizend Joden gered heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In Krakau zochten we ons hostel op. Het was een eenvoudig hostel, maar de leerlingen maakten het gezellig.

Woensdagochtend gingen we naar Auschwitz. De beelden die we daar zagen waren indrukwekkend en onvoorstelbaar.
Een grote kamer met mensenhaar, een kamer vol met koffers van mensen die vermoord zijn.
Op een bepaald liepen we door de gaskamer, dan word je stil.

Een leerling schreef: "Ik vond het erg indrukwekkend om te zien wat er in Auschwitz is gebeurd tijdens de 2e Wereldoorlog. Het was vooral heftig omdat alles er nog staat hoe het vroeger was, ik kan het me amper voorstellen wat er met die mensen gebeurd is, daarom was het heftig."

Na Auschwitz hebben we Krakau bezocht, dat was ook nodig.

Donderdagmorgen hebben de de fabriek van Schindler bezocht. Hij had in zijn fabriek meer dan duizend Joodse mensen aan het werk. Zij stonden op zijn lijst als arbeiders die onmisbaar waren voor de Duitse industrie, op die manier heeft hij deze mensen gered. Een leerling schreef: "De fabriek van Schindler is een erg leerzame plek over hoe meneer Schindler Joden hielp. Je ziet van alles in het museum. Het museum heeft ook veel filmpjes, wat ook erg leuk is. Zeker een aanrader."

Donderdagmiddag hebben we een fietstocht door Krakau gemaakt, een mooie stad. Het was 12 graden en de zon scheen. Mooi weer om te fietsen.
Acht uur 's avonds vertrokken we richting Nederland. Onderweg was er nog een gezellige pubquiz.
Na een rustige nacht kwamen we vrijdagmorgen 10.30 uur weer aan in Ommen.