Vmbo
Het vmbo is een vierjarige opleiding die je voorbereidt op een vervolgopleiding in het mbo.
Je kunt kiezen uit verschillende leerroutes voor denkers en doeners.
Bij ons kun je kiezen uit drie leerwegen:
- Vmbo-basis: deze leerweg is iets voor jou als je vooral leert door te doen. De praktijk staat in dienst van de theorie.
- Vmbo-kader: wil je theorie en praktijk combineren? Dan is deze leerroute iets voor jou!
- Vmbo-theoretisch+: deze leerweg is iets voor jou als je makkelijk leert. Er hoort meer huiswerk bij dan in de andere twee routes.
Eerste leerjaar
Je start op school in een brugklas. Dit is vaak een combinatie van twee leerroutes. Vanaf leerjaar 2 ga je verder in een definitieve route. Je kunt instromen in vijf brugklassen:
- Vmbo-basis/kader
- Vmbo-kader/theoretisch+
- Vmbo-theoretisch+/havo
- havo/vwo
- vwo (+)
Aan het einde van het eerste leerjaar kies je samen met je coach en ouder(s)/verzorger(s) een definitieve leerroute:
- Vmbo-basis
- Vmbo-kader
- Vmbo theoretische leerweg+
- Havo
- Vwo
Vmbo-basis
Ben jij een echte ‘doener’? Dan past vmbo-basis goed bij jou! De basisberoepsgerichte leerweg bereidt je voor op niveau 2 van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).
Tweede leerjaar
Naast algemene vakken, zoals Nederlands en Engels, krijg je veel praktijkvakken. Aan het einde van leerjaar 2 kies je een beroepsgericht programma.
Derde leerjaar
In het derde leerjaar volg je het beroepsgerichte programma. Wat je gekozen hebt, hangt af van je interesses. Misschien heb je zelfs al een idee wat je later wilt worden.
Onze programma's
- Diensten: een intersectoraal programma waarin de nadruk ligt op het aanleren van vaardigheden. Bij Diensten oriënteer je je op de sectoren Groen, Sport en Recreatie, Welzijn en Economie, en HBR (Horeca, Bakkerij en Recreatie).
- Techniek: in dit programma verken je je mogelijkheden op het gebied van installatie, elektra, metaal en bouw.
Bij beide leerlijnen kun je aan het einde van leerjaar 4 de vervolgopleiding kiezen die het beste bij je interesse en vaardigheden past.
Vmbo-kader
De kaderberoepsgerichte leerweg bereidt je voor op niveau 3 en 4 van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).
Tweede leerjaar
Naast algemene vakken, zoals Nederlands en Engels, krijg je ook praktijkvakken.
Derde leerjaar
In het derde leerjaar kies je een beroepsgericht programma. Wat je gekozen hebt, hangt af van je interesses. Misschien heb je zelfs al een idee wat je later wilt worden.
Onze programma's
- Diensten: een intersectoraal programma waarin de nadruk ligt op het aanleren van vaardigheden. Bij Diensten oriënteer je je op de sectoren Groen, Sport en Recreatie, Welzijn en Economie, en HBR (Horeca, Bakkerij en Recreatie).
- Techniek: in dit programma verken je je mogelijkheden op het gebied van installatie, elektra, metaal en bouw.
Bij beide leerlijnen kun je aan het einde van leerjaar 4 de vervolgopleiding kiezen die het beste bij je interesse en vaardigheden past.
Vmbo-theoretisch+
Deze leerroute is iets voor jou als je makkelijk leert en straks een vervolgopleiding wilt gaan volgen, maar nog niet wilt kiezen. Je bent vooral theoretisch bezig en minder met de praktijk.
Leren plannen en huiswerk maken, leren presenteren, leren samenwerken, het hoort er allemaal bij. Les krijg je op verschillende manieren. Gewoon in de klas, maar ook in groepjes aan projecten.
De 'plus' betekent dat we vanaf leerjaar 3 veel tijd besteden aan de overstap naar het mbo, onder andere door het aanbieden van een beroepsgericht programma. Het is ook mogelijk om de ‘plus’ in te zetten voor een goede aansluiting naar de havo.
Tweede leerjaar
Net als het eerste leerjaar, krijg je in het tweede leerjaar een breed vakkenpakket. Het opdoen van theoretische kennis en het aanleren van vaardigheden staan centraal.
Derde leerjaar
Vanaf leerjaar 3 volg je een beroepsgericht programma. Je krijgt dan lesstof aangeboden uit de examenonderdelen van de sectoren Techniek, Zorg en welzijn, Economie en Landbouw (Groen). Zo maak je kennis met beroepen in alle sectoren. Er wordt afwisselend gewerkt in groepjes en zelfstandig aan diverse thema’s.
Doorlopende leerroute vmbo-mbo
‘Je kunt starten in de zorg en uitkomen bij techniek’
Bij Landstede Groep kunnen jongeren tegelijk vmbo én mbo volgen. Daarvoor is het niet meer nodig om eerst de vmbo examens te halen. Bovendien zitten leerlingen van verschillende opleidingen, van ‘zorg’ tot ‘techniek’, bij elkaar in de groep. “Deze vorm van de zogenoemde doorlopende leerroute is nog uniek in de onderwijswereld.
Jongeren werken in hun eigen tempo, interesses en talenten toe naar het niveau startkwalificatie, mbo-2. Dat werkt erg stimulerend, de reacties van zowel de jongeren als hun ouders zijn heel positief. En het feit dat minder jongeren uitvallen, bevestigt dit nog eens. Het fenomeen doorlopende leerroute is op zich niet nieuw, maar dat betreft dan een route van bijvoorbeeld vmbo horeca naar mbo horeca.
Jongeren leren van elkaar
Bij Landstede Groep volgen de jongeren veel stages op verschillende vlakken, zodat ze kunnen uitvinden wat goed bij hen past. Ze werken en leren vanaf vmbo-3 vanuit verschillende richtingen in één groep en voeren gezamenlijk opdrachten uit. Zo volgen ze én hun eigen persoonlijke route, én leren ze van en met elkaar. Je kunt bijvoorbeeld starten in de zorg en uitkomen bij groen. Ook hoeven leerlingen op deze manier geen overstap meer te maken van het vmbo naar het mbo. De docenten werken in een gemeenschappelijk team, waardoor leerlingen tijdens de hele leerroute te maken krijgen met vertrouwde gezichten.
Kans op een baan
Landstede Groep geeft samen met het regionale en lokale bedrijfsleven invulling aan het onderwijs. Op heel veel vestigingen in diverse dorpen en steden in de regio leiden we jongeren op. Daarbij coachen we de jongeren persoonlijk en laten ze starten met een stage als ze daar zelf aan toe zijn. Samen met het regionale werkgeversservicepunt kijken we naar passende arbeidsplekken. Omdat de jongeren vaak in kwetsbare posities verkeren, vinden we het belangrijk dat ze in hun eigen, veilige omgeving een kans krijgen op een baan.
Bekijk hier het filmpje over onze doorlopende Leerroute
Zie ook de website van Landstede mbo:doorlopende leerroute vmbo-mbo