Landstede Groep

havo/atheneum-5 naar de Eifel
09-02-2023

Dinsdag 7 en woensdag 8 februari 2023 zijn 52 leerlingen uit havo- en vwo-5 naar de Eifel afgereisd. Dit in het kader van een excursie vulkanisme.
In het gebied zijn meerdere vulkaanuitbarstingen geweest en twee daarvan hebben de leerlingen onderzocht. Dik 200.000 jaar geleden is het gebied getroffen door een vulkaanuitbarsting met lavastromen. De leerlingen hebben in een lavastroom van bijna 20 meter dik een basaltmijn bezocht. Bijna 13.000 jaar geleden is het gebied getroffen door vulkaanuitbarstingen met pyroclastische stromen (gloedwolken). Wij hebben een wand, de Wingertsbergwand, bezocht. In dit gebied is in twee weken tijd tot 60 meter pyroclastisch materiaal afgezet. Indrukwekkend om naast zo'n flinke wand met vulkaanafzettingen te staan.
Woensdag hebben we de Laachersee bezocht. Onder dit gebied ligt een flinke magmakamer en in dit 'kratermeer' zijn nog CO2 bubbeltjes te vinden. De leerlingen hebben m.b.v. kalkwater bewezen dat de gasbelletjes in het water daadwerkelijk CO2 zijn. Hiermee hebben ze vastgesteld dat het gebied nog vulkanisch actief is.
Het waren leerzame en gezellige dagen met prachtig weer.