Landstede Groep

vmbo-2 verdiept zich in de Tweede Wereldoorlog
01-07-2022

Donderdag 30 juni jl. zijn de klassen 2 uit het vmbo naar herinneringscentrum en voormalig kamp Westerbork geweest. De afgelopen periode hebben de leerlingen zich voorbereid op dit bezoek door middel van het kijken naar afleveringen uit de serie ’13 in de oorlog’ en door het kijken en luisteren naar verhalen van mensen uit die periode. 

Tijdens het bezoek kregen de leerlingen een indrukwekkende film te zien, bezochten zij aan de hand van verschillende opdrachten het museum en kregen ze een rondleiding over het voormalig kampterrein onder leiding van een gids. De leerlingen waren erg geïnteresseerd en kregen van diverse kanten complimenten voor de manier waarop ze de informatie opnamen en de vragen die ze durfden te stellen. 
Vandaag stond voor deze leerlingen in het teken van ‘Ommen in de Tweede Wereldoorlog’. Er werd eerst kort teruggeblikt op de dag van gisteren en de leerlingen kregen een gastles van twee mensen met een oorlogsverleden. Mevrouw Oets vertelde over haar opa die in kamp ‘Westerbork’ en dagboek heeft bijgehouden en dhr. Smedinga vertelde over zijn vader die in de oorlog NSB’er was geweest. Ook hier toonden de leerlingen zich erg geïnteresseerd en waren de sprekers positief verrast over de vragen en de reacties die zij kregen op hun indrukwekkende verhaal. De dag werd afgesloten met een fietstocht langs verschillende oorlogsmonumenten in Ommen. In Arriën leerden de leerlingen over een voormalig werkkamp voor Joodse mannen. Ze stonden stil bij de Joodse begraafplaats, de struikelstenen en de voormalige synagoge in het centrum van Ommen. Voordat de tocht werd afgesloten bij het oorlogsmonument bij het gemeentehuis bezochten de leerlingen voormalig kamp ‘Erika’ en reden ze de route die de geallieerden reden op 11 april 1945. 
Het waren twee bijzondere dagen waar we dankzij goede sprekers, gidsen en begeleiders maar vooral dankzij de positieve en geïnteresseerde houding van de leerlingen met heel veel plezier op terugkijken.